День природознавства. Цікаві факти про сміття та вторинну переробку

Цікаві факти про сміття та вторинну переробку

Якщо в море кинути паперову серветку, то вона зникне через три місяці, сірники розчиняться через шість місяців. Кинутий недопалок проплаває в морі від одного до п'яти років, а пакет з поліетилену - від десяти до двадцяти років. Вироби з нейлону розчиняться через тридцять-сорок років, а консервна банка через п'ятсот! Пройде тисяча років, і тільки після цього зникне стандартна скляна пляшка!

15 листопада відзначається Всесвітній день рециклінгу, або Всесвітній день вторинної переробки. Головна мета свята - привернути увагу влади, громадськості та промислових структур до цієї теми.

У сучасному світі проблема накопичення відходів стоїть особливо гостро з двох основних причин, наслідки яких можуть бути дуже сумними для людства.

З одного боку, запаси природних ресурсів, наявних на Землі, не безмежні. Нераціональне їх використання призвело до того, що на сьогоднішній день людство вже витратило майже третину цих ресурсів. Саме тому важливо витрачати їх економно, одночасно підшукуючи їм альтернативу і займаючись вторинною переробкою вже використаної сировини.

З іншого боку, однією з причин глобального потепління називають "парниковий ефект", в тому числі через величезні купи промислового та побутового сміття. Люди викидають тонни поліетиленових пакетів, всіляких упаковок, покришок, побутової техніки та інших відходів, розкладання яких триватиме століттями.

"Сміття треба грамотно утилізувати, а ще краще - переробляти, даючи вже використаній сировині друге життя", - вважають екологи. У першу чергу, на їх думку, вихід з критичної ситуації потрібно шукати на рівні держав. Це може бути створення певної стратегії роботи з відходами, переведення виробничих потужностей на маловідходні технології та інші способи, які дозволять більш інтенсивно переробляти відходи або знижувати їх кількість.

Цікаві факти про сміття та вторинну переробку:

Описание: http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/16587/content/waste_3.jpgВперше проблемою переробки сміття зайнялися в Англії 200 років тому. В кінці XIX століття там з'явився перший завод по спалюванню сміття. Сьогодні в Європі під утилізацією сміття розуміється його сортування і використання в якості вторсировини.

Описание: http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/16587/content/waste_3.jpgНайкраще зі своїм сміттям справляється Швеція, переробляючи 52% від загальної кількості відходів. За нею слід Австрія (49,7 %) і Німеччина (48%).

Описание: http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/16587/content/waste_3.jpgСміття завжди відгравало значну роль у людській культурі. Цікаво, що воно залишило свій слід і в релігії. Наприклад, ділянка землі під Єрусалимом, куди скидали і періодично спалювали відходи, в Біблії названа Вогненною. Для християн Геєна Вогненна стала одним з позначень Пекла.

Описание: http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/16587/content/waste_3.jpgНе менш відомий один з 12-ти подвигів, які вчинив герой давньогрецьких міфів Геракл - він вирішив проблему відходів, накопичених в стайнях царя Авгія.

Описание: http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/16587/content/waste_3.jpgВивченням способів утилізації сміття займається наука гарбологія. Гарбологія (від англ. Garbage "сміття") або сміттєзнавство, або сміттєлогія - окремий напрямок екології, що займається вивченням сміттєвих відходів та методів їх утилізації. Так само гарбологія - вид археології, інакше кажучи "сміттєва археологія", яка вивчає сміттєві відходи з метою вивчення побутового життя людей.

Описание: http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/16587/content/waste_3.jpgУ всьому світі щорічно більше 100000 ссавців, птахів і риб гинуть через викинуті поліетиленових пакетів. Тварини з'їдають їх або задихаються.

Описание: http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/16587/content/waste_3.jpgКожну секунду в світі з'являється 3,8 кг "екологічно нешкідливого сміття" : недоїдки, яєчна шкаралупа, шкірка від картоплі та інше. Він становить 29% від середньостатистичного сміттєвого кошика сучасної людини. Що ж стосується інших складових, то 25 % - це картон і папір, 13% - скло, 11% - пластик, 4% - метал і 18% - інші матеріали.

Описание: http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/16587/content/waste_3.jpgУ Нью-Джерсі (США) відкрито музей сміття. Там зберігаються зразки нестандартного, цікавого і небезпечного сміття.

Описание: http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/16587/content/waste_3.jpgВеличезна проблема - утилізація старих комп'ютерів. У них містяться небезпечні для навколишнього середовища сполуки, тому в Європі для комп'ютерної техніки існують спеціальні, закриті звалища. Вони завжди знаходяться під спостереженням, щоб запобігти крадіжкам цінних, але шкідливих деталей.

Описание: http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/16587/content/waste_3.jpgОтримання енергії за рахунок спалювання сміття в британському місті Едмонтоні щорічно економить 100 тисяч тонн вугілля.

Описание: http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/16587/content/waste_3.jpgЗа один рік переробка вторинних металів у світі дозволяє зберегти ресурси, достатні для того, щоб обігріти та освітити близько 150 млн приватних будинків. Енергії, збереженої при переробці однієї скляної пляшки, досить, щоб лампочка в 100 Ватт горіла протягом 4 годин.

Описание: http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/16587/content/waste_3.jpgНайбільший сміттєвий полігон у світі розташований в Америці. У місцевості Fresh Kills. Він займає площу в 1200 га, що дорівнює 1700 футбольним полям. Кожен день на нього звозять 13 тис. тонн відходів.

Описание: http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/16587/content/waste_3.jpgПісля завершення будівництва Зимового палацу в м.Санкт-Петербург (Росія) вся площа була завалена будівельним сміттям. Імператор Петро III вирішив позбутися від нього оригінальним способом - наказав оголосити народу, що кожен бажаючий може взяти з площі все, що завгодно, і безкоштовно. Через кілька годин все сміття було розчищено.

Описание: http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/16587/content/waste_3.jpgЩорічно у світі на смітник викидається 7000000 тонн одягу, з яких тільки 12% переробляється і повторно використовується.

Описание: http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/16587/content/waste_3.jpgСкидання відходів у море в контейнерах не гарантує, що вода не буде забруднена, так як матеріал контейнерів схильний до корозії. Металеві контейнери руйнуються в морському середовищі за десять років, а бетоновані - протягом тридцяти років.

Описание: http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/16587/content/waste_3.jpgНайпоширеніше сміття на планеті - сигаретні недопалки. Щороку їх викидається 4.500.000.000 штук.

Описание: http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/16587/content/waste_3.jpgЗ середини 1990-х років у Європі та Північній Америці зародився рух фриганів - людей, які заперечують сучасну економічну систему і потяг до споживання, який лежить в її основі, а їжу знаходять на смітниках і в сміттєвих контейнерах. На звалищах фригани знаходять одяг і домашнє начиння, яке в разі непотрібності можуть обмінювати на блошиних ринках на інші речі без участі грошей.

Описание: http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/16587/content/waste_3.jpgПерше міське сміттєзвалище було створене в 400 році до н.е. в древніх Афінах. Відтоді людство тільки погіршує проблему накопичення різноманітних відходів.

Описание: Описание: http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/16587/content/waste_3.jpgЗа останні сто років кількість відходів збільшилась на 10 000%. Кожного дня люди викидають сотні мільйонів пластикових пляшок, кожна з яких розкладатиметься понад 500 років.
Описание: Описание: http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/16587/content/waste_3.jpgЗвалища відходів настільки щільно упаковуються, що велика частина сміття розкладається в анаеробних умовах (без повітря). Це призводить до утворення великої кількості газу метану, негативний вплив якого вважають однією з основних причин глобального потепління.

Описание: Описание: http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/16587/content/waste_3.jpgНам слід задуматись яку країну ми залишим нашим нащадкам, адже навіть пластиковий пакет з продуктового магазину, якщо його не переробити, на сміттєзвалищі розкладатиметься сотні років.
Описание: Описание: http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/16587/content/waste_3.jpgУ всьому світі люди використовують приблизно 1 трильйон пластикових пакетів, а це майже 100 мільйонів барелів нафти.

Описание: Описание: http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/16587/content/waste_3.jpgДля перероблювання паперу затрачується на 60% менше енергії ніж при йог виготовлені з сировини та крім того не потрібно рубати нові дерева.

Описание: Описание: Описание: http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/16587/content/waste_3.jpgЧасто люди навіть не задумуються наскільки шкодять довкіллю. Викинутий недопалок повністю розкладеться лише через 12-15 років і весь цей час буде забруднювати землю шкідливими речовинами які містяться в фільтрі, а скляна пляшка повністю розкладатися лише через 1 мільйон років.

Джерела: http://tsikave.ostriv.in.ua/publication/code-5E4976985B101/list-22AE31EDF27

https://www.factday.net/7-7-cikave-pro-pererobku-smittya.html

Кiлькiсть переглядiв: 407

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.