Інформаційна хвилинка "Здоров'я - найцінніший скарб"

Існує чотири основні чинники, які визначають стан здоров’я: спосіб та умови життя (50–55%), екологічний стан навколишнього середовища (20–25%), спадковість (15–20%) і рівень медичного обслуговування (7–15%).

Зауважте, спосіб життя має найбільший вплив на стан нашого здоров’я.

Людина, яка нехтує елементарними правилами збереження власного здоров’я, рано чи пізно змушена витрачати значні кошти на відновлення здоров’я, а його як відомо і за гроші не придбаєш.

Наше здоров’я і довголіття в першу чергу визначається способом життя, воно - наслідок щоденної роботи над собою.

Здоровий спосіб життя закладає фундамент гарного самопочуття, зміцнює захисні сили організму та розкриває його потенційні можливості.

/Files/images/2019_2020_nr/zdorovya/2.jpg

Перехід до здорового способу життя — це шлях до внутрішньої гармонії. І цей перехід не повинен бути різким. Поступово змінюючи себе, свої звички і уклад життя, ви зможете без зусиль досягти бажаного.

Здоровий спосіб життя допоможе позбутися поганих звичок, знайти гармонію в житті, продовжити молодість і попередити захворювання.

/Files/images/2019_2020_nr/zdorovya/4.jpg

Які основні елементи здорового способу життя:

1. Здоров’я та довголіття залежить від харчування.

«Людина риє могилу своїми зубами» - писав Гіпократ. Хвороби приходять з неправильною їжею.

Правильне, збалансоване харчування — основа здорового способу життя. Натуральна їжа — джерело енергії, необхідної нам для життя.

Порібно їсти до 6 разів в день. Це забезпечить нормальну роботу жовчного міхура і печінки, а значить - і судин. Якщо ви їсте рідко, але багато, це викликає різкі стрибки інсуліну в крові, а він руйнує судини.

Щоб правильний раціон поліпшив стан здоров’я, він повинен відповідати певним правилам:

  • їжа має бути збалансованою та різноманітною;
  • їжте більше овочів, злакових, фруктів;
  • замініть тваринні жири рибою;
  • вживайте молочні продукти низької жирності;
  • споживайте менше солі, цукру, відмовтеся від продуктів, що містять добавки;
  • щодня з’їдайте один зубок часнику;
  • почніть ранок зі склянки чистої води, випитої натщесерце;
  • не пропускайте прийоми їжі, особливо, сніданок.

2. Достатня рухова активність — одна з проблем сучасної цивілізації. Гіподинамія — одна з найбільших проблем на шляху до здорового способу життя.

Отже рух - одна із основних складових нашого здоров’я довголіття. Адже м’язи і кровоносна система при малорухливому способі життя не діють, що провокує развиток багатьох захворювань.

Ходьба ( 4 км по свіжому повітрі), біг, плавання, лижі, помірна фізична робота - неповний перелік занять, які можуть значно покращити стан нашого здоров’я, зберегти молодість тіла і духу.

Обов’язково робіть зарядку у провітреній кімнаті або на свіжому повітрі.

Рухова активність зміцнює м’язи, зменшується навантаження на суглоби, це попереджує остеопороз, знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, діабету, допомагає впоратися із зайвою вагою, стресом і депресією.

3. Аква віта

Ще одна складова доброго самопочуття і відмінного здоров’я - споживання чистої, краще, джерельної води . Організм людини на 70% складається з води. Важливо на протязі дня випивати до двох літрів рідини, з яких чиста вода повинна складати дві третіх.

4. Сон — важлива складова здорового способу життя.

Найбільш сприятливий час для сну — з 22 години до 6 години ранку. В цей час відбувається очищення крові та перерозподіл енергії. В цей час організм виробляє мелатонін - гормон, який регулює роботу головного мозку, імунної та інших систем, працює як антиоксидант і сповільнює процеси старіння клітин.

Для здорового повноцінного сну відмовтеся від напоїв, що містять кофеїн або, принаймні, не вживайте їх у другій половині дня.

5. Внутрішня гармонія. Наше здоров’я й здоровий спосіб життя в цілому починаються з правильного внутрішнього настрою. Хвороби тіла є наслідками хвороб розуму — про це знали всі стародавні лікарі.

На Сході кажуть, що причиною всіх хвороб є три отрути людської свідомості: гнів, незнання та пристрасть. Ці три отрути викликають дисбаланс в організмі, що й призводить до хвороб.

Людина, яка перебуває в гармонії з самою собою і навколишнім світом, не схильна до його впливу. Як досягти цього?

  • живіть в злагоді з собою;
  • вчіться радіти життю;
  • менше хвилюйтеся, а більше смійтеся;
  • вчіться долати стрес. Пам’ятайте: джерело стресу — не події самі по собі, а наше сприйняття цих подій;
  • дотримуйтеся режиму дня;
  • будьте більш терплячими до інших.

/Files/images/2019_2020_nr/zdorovya/3.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 2065

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.