Герої Крут - для нащадків взірець

102 роки тому 300 “мучнів українських” пішло в безсмертя. Юнаки-герої показали приклад мужності, відданості і незборимості духу. Герої не вмирають. Вони живуть у пам’яті і справах наступних поколінь.

Світова історія знає багато жертв в ім’я ідей, але аналогічної Крутам не було.

29 січня 1918 року біля невеличкої станції Крути на Чернігівщині сталась трагедія, яка сколихнула, пробудила всю Україну. У цей день 300 юнаків у нерівному бою віддали своє життя, але відстояли честь України…

300 юнаків – цвіт тодішньої української патріотичної молоді – поклали буйні голови у бою під Крутами, захищаючи Українську Народну Республіку.

Під Крутами там молоде юнацтво
На прю криваву з ворогами стало.
За Україну, славу, честь й багатство
Життя юнацьке своє там віддало.

Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі. І нехай їхня смерть буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину.

Слава, слава Україні і її народу,
Що своїм життям безцінним захищав свободу,
Що довідну самостійність розумом відстояв,-
Тричі слава Україні і її героям!

29 січня учнівський та педагогічний колектив Городянської гімназії віддав шану та пом’янув хвилиною мовчання й щирою молитвою полеглих у бою під Крутами. Комітет організаторів дозвілля та добрих справ провів реквієм-пам’яті «На Аскольдовій могилі поховали їх…»

Кiлькiсть переглядiв: 347

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.